Рецепти
Предјадење од леќа и ориз Ана Ѓорова

Здраво предјадење од варена леќа со ориз и зачини. Може и да го послужите како гарнир со ручекот.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Леќата исчистете ја и измијте ја во неколку води. Потоа потопете ја во ладна вода и оставете ја ода отстои 7-10 часа.
  2. Откако леќата ќе отстои, истурете ја водата и во леќата сипете нова. Сварете ја леќата.
  3. Посебно варете го оризот во 4 чаши солена вода додека да почне да врие.
  4. Потоа леќата и оризот измијте ги под млаз ладна вода и измешајте ги со исечканите краставички или исечканата кисела пиперка.
  5. Зачинете по вкус со јаболков оцет, вегета, сол, бибер, оригано.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: