Рецепти
Преспански палачинки
Подгответе си вкусна гозба со палачинки од мелено месо и сочен доматен сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Палачинки(8 )
Кромид(1 Главица)
Мешано мелено месо(400 Грама)
Доматен сос(3 Децилитри)
Кисела павлака(2 Децилитри)
Сол(по желба )
Бибер(по желба )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути.
- Кромидот се сече на коцки и се пржи на врело масло. Се додава меленото месо и се пржи додека ја смени бојата.
- Се сипува доматниот сос и се динста на умерена температура, долевајќи вода по потреба, додека омекне месото. Пред крајот на динстањето се зачинува со сол и бибер по желба.
- Филот од месо се цеди, а сосот во кој се динсташе се чува.
- На секоја палачинка се нанесува малку фил од месо, страничните краеви се преклопуваат навнатре, па се витка во ролат. На истиот начин се полнат преостанатите палачинки.
- Тепсијата се намастува и во неа се редат палачинките.
- Исцедениот сос се соединува со кисела павлака и се прелева преку палачинките. Се пече во загреана рерна на 200°C околу 20 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во