Рецепти
Преспански палачинки Ана Ристеска

Подгответе си вкусна гозба со палачинки од мелено месо и сочен доматен сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Палачинки(8 )

Кромид(1 Главица)

Мешано мелено месо(400 Грама)

Доматен сос(3 Децилитри)

Кисела павлака(2 Децилитри)

Сол(по желба )

Бибер(по желба )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути.

  1. Кромидот се сече на коцки и се пржи на врело масло. Се додава меленото месо и се пржи додека ја смени бојата.
  2. Се сипува доматниот сос и се динста на умерена температура, долевајќи вода по потреба, додека омекне месото. Пред крајот на динстањето се зачинува со сол и бибер по желба.
  3. Филот од месо се цеди, а сосот во кој се динсташе се чува.
  4. На секоја палачинка се нанесува малку фил од месо, страничните краеви се преклопуваат навнатре, па се витка во ролат. На истиот начин се полнат преостанатите палачинки.
  5. Тепсијата се намастува и во неа се редат палачинките.
  6. Исцедениот сос се соединува со кисела павлака и се прелева преку палачинките. Се пече во загреана рерна на 200°C околу 20 минути.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: