Рецепти
Преспански палачинки Ана Ристеска

Подгответе си вкусна гозба со палачинки од мелено месо и сочен доматен сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Палачинки(8 )

Кромид(1 Главица)

Мешано мелено месо(400 Грама)

Доматен сос(3 Децилитри)

Кисела павлака(2 Децилитри)

Сол(по желба )

Бибер(по желба )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути.

  1. Кромидот се сече на коцки и се пржи на врело масло. Се додава меленото месо и се пржи додека ја смени бојата.
  2. Се сипува доматниот сос и се динста на умерена температура, долевајќи вода по потреба, додека омекне месото. Пред крајот на динстањето се зачинува со сол и бибер по желба.
  3. Филот од месо се цеди, а сосот во кој се динсташе се чува.
  4. На секоја палачинка се нанесува малку фил од месо, страничните краеви се преклопуваат навнатре, па се витка во ролат. На истиот начин се полнат преостанатите палачинки.
  5. Тепсијата се намастува и во неа се редат палачинките.
  6. Исцедениот сос се соединува со кисела павлака и се прелева преку палачинките. Се пече во загреана рерна на 200°C околу 20 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: