Рецепти
Преспански палачинки Ана Ристеска

Подгответе си вкусна гозба со палачинки од мелено месо и сочен доматен сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Палачинки(8 )

Кромид(1 Главица)

Мешано мелено месо(400 Грама)

Доматен сос(3 Децилитри)

Кисела павлака(2 Децилитри)

Сол(по желба )

Бибер(по желба )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути.

  1. Кромидот се сече на коцки и се пржи на врело масло. Се додава меленото месо и се пржи додека ја смени бојата.
  2. Се сипува доматниот сос и се динста на умерена температура, долевајќи вода по потреба, додека омекне месото. Пред крајот на динстањето се зачинува со сол и бибер по желба.
  3. Филот од месо се цеди, а сосот во кој се динсташе се чува.
  4. На секоја палачинка се нанесува малку фил од месо, страничните краеви се преклопуваат навнатре, па се витка во ролат. На истиот начин се полнат преостанатите палачинки.
  5. Тепсијата се намастува и во неа се редат палачинките.
  6. Исцедениот сос се соединува со кисела павлака и се прелева преку палачинките. Се пече во загреана рерна на 200°C околу 20 минути.
Кесадии со туна
Ориз со печурки
Просо со брокула (посно)
Сикма
Фритата со домат, туна и сирење
Палачинки со спанаќ и кашкавал
Потпечена блитва со сирење
Палачинки со туна
Октопод со компири и лимон
Кускус со риба
Палачинки со зеленчук
Сендвичи со туна и сос од маслинки
Тарт со тиквички
Плескавици од компири
Сендвичи од палента
Брускети со тиквички
Пикантни брускети
Тиквички со павлака и лук
Палачинки со тиквички
Запиеканка со печурки ( Zapiekanka z pieczarkami )
Кремасто рижото со тиквички
Полнети пиперки со кускус
Кнедли со млеко (Kluski z mlekiem)
Солен колач со зеленчуци
Солен колач од туна
Клуб сендвич
Рижото со домати и маслинки
Вегетаријански тортиљи
Кускус со спанаќ
Киноа со зеленчук

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: