Рецепти
Путер кифлички Ана Ѓорова

Домашни кифлички кои се погодни за секакви пригоди

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Млеко(500 Милилитри)

Масло(150 Милилитри)

Сол(2 Супени лажици)

Шеќер(6 Супени лажици)

Јајце(3 )

Квасец(1 )

Путер(150 Грама)

Сусам(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Квасецот измешајте го во малку загреано млеко за да стаса.
  2. Потоа измешајте ги брашното, солта, печивото и додајте го стасаниот квасец.
  3. Додајте ги и белките, маслото и остатокот од млекото и замесете меко тесто. Оставете го тестото да стасува околу половина час.
  4. Потоа размесете го тестото и поделете го на мали топчиња.
  5. Секое топче расукајте го во кора, исечете ја на триаголници и виткајте кифли. По желба може да правите други форми или да ставите фил од сирење, кашкавал, пица-фил…
  6. Премачкајте ги кифлите со жолчка, посипете ги со сусам или со ленено семе, може и со мешавина од семки, па врз нив изрендајте го путерот.
  7. Печете ги во загреана рерна на 200-220 степени додека да добијат убава румена боја.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: