Рецепти
Путер кифлички
Домашни кифлички кои се погодни за секакви пригоди
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1 Килограм)
Млеко(500 Милилитри)
Масло(150 Милилитри)
Сол(2 Супени лажици)
Шеќер(6 Супени лажици)
Јајце(3 )
Квасец(1 )
Путер(150 Грама)
Сусам(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути
- Квасецот измешајте го во малку загреано млеко за да стаса.
- Потоа измешајте ги брашното, солта, печивото и додајте го стасаниот квасец.
- Додајте ги и белките, маслото и остатокот од млекото и замесете меко тесто. Оставете го тестото да стасува околу половина час.
- Потоа размесете го тестото и поделете го на мали топчиња.
- Секое топче расукајте го во кора, исечете ја на триаголници и виткајте кифли. По желба може да правите други форми или да ставите фил од сирење, кашкавал, пица-фил…
- Премачкајте ги кифлите со жолчка, посипете ги со сусам или со ленено семе, може и со мешавина од семки, па врз нив изрендајте го путерот.
- Печете ги во загреана рерна на 200-220 степени додека да добијат убава румена боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во