Рецепти
Путер кифлички Ана Ѓорова

Домашни кифлички кои се погодни за секакви пригоди

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Млеко(500 Милилитри)

Масло(150 Милилитри)

Сол(2 Супени лажици)

Шеќер(6 Супени лажици)

Јајце(3 )

Квасец(1 )

Путер(150 Грама)

Сусам(100 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Квасецот измешајте го во малку загреано млеко за да стаса.
  2. Потоа измешајте ги брашното, солта, печивото и додајте го стасаниот квасец.
  3. Додајте ги и белките, маслото и остатокот од млекото и замесете меко тесто. Оставете го тестото да стасува околу половина час.
  4. Потоа размесете го тестото и поделете го на мали топчиња.
  5. Секое топче расукајте го во кора, исечете ја на триаголници и виткајте кифли. По желба може да правите други форми или да ставите фил од сирење, кашкавал, пица-фил…
  6. Премачкајте ги кифлите со жолчка, посипете ги со сусам или со ленено семе, може и со мешавина од семки, па врз нив изрендајте го путерот.
  7. Печете ги во загреана рерна на 200-220 степени додека да добијат убава румена боја.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: