Рецепти
Рататуи – Ratatouille (посно) Ана Ѓорова

Рататуи е традиционално француско јадење од Ница кое обично се служи како прилог, меѓутоа може да се послужи и како главно јадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Домат(4 )

Кромид(1 Главица)

Модар патлиџан(1 )

Тиквичка(2 )

Бел лук, излупен и згмечен(1 Кафена лажица)

Јаболков оцет(2 Кафени лажици)

Маслиново масло(2 Кафени лажици)

Свеж босилек(1 Чаша)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Чили во прав(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 25 минути

  1. Загрејте ја рерната до максимум.
  2. Во дрвен сад за толчење ставете два исечкани домати, масло и јаболковиот оцет. Потоа додајте сол, бибер, чили во прав, лук и босилек, па убаво соединете. Смесата ставете ја во сад за печење.
  3. Убаво измијте ги зеленчуците, исечете ги на кругови и наредете ги во садот за печење по следниов редослед: кромид, тиквички, модар патлиџан, домат и повторувајте.
  4. Ставете уште малку маслиново масло врз зеленчуците и зачини по вкус. Печете околу 1 час, додека сосот на површината не врие и зеленчуците не се убаво потпечени. По желба, 5-10 минути пред да го извадите рататуито од рерна, може да наросите со кашкавал.

Bon appétit!

Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: