Рецепти
Ред Велвет торта со фил од кафе
Подгответе ја оваа торта со форма на срце и изненадете ги најсаканите
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Путер(115 Грама)
Брашно(300 Грама)
Какао(10 Грама)
Црвена прехранбена боја(30 Грама)
Јајце(2 )
Ванила стапче(1 )
Грчки јогурт(200 Грама)
Шеќер(340 Грама)
Сода бикарбона(4 Грама)
Кафе(30 грама немелени зрна )
Хопла(550 Грама)
Бело чоколадо(400 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути + неколку часа во фрижидер за кремот
Фил од кафе:
- Во едно тенџере на оган ставете 250 милилитри од хоплата или слатка павлака и зрната кафе. Гответе 10-тина минути, па потоа оставете настрана околу 1 час. По еден час, процедете ја течноста и фрлете ги зрната кафе.
- Во хоплата додајте 40 грама шеќер, ставете го тенџерето повторно на оган, додајте го исечканото бело чоколадо и мешајте на тивко додека да се растопи. Оставете да се олади.
- Остатокот од хоплата изматете го со миксер во цврст снег и измешајте ја со оладениот мус од кафе, покријте со проѕирна фолија и оставете во фрижидер 3 часа (или подобро преку ноќ).
Тесто:
- Во еден сад пенасто со миксер изматете го омекнатиот путер со 150 грама шеќер.
- Едно по едно додавајте ги јајцата и матете, па додајте уште 150 г шеќер.
- Додајте ги какаото, семките од стапчето ванила (или ванилин шеќер), црвената прехрамбена боја. Додајте ги и брашното со сода бикарбоната и повторно со миксер изматете ја смесата додека убаво да се соедини.
- Во друг сад измешајте ги густиот, грчки јогурт и солта, па додајте ги во смесата. Мешајте со дрвена лажица.
Финална постапка:
- Намастете два калапа со форма на срце и со димензии од 20 см. Ставете ги врз плех со хартија за печење и претурете ја во нив смесата.
- Печете ги во рерна на 180 степени околу 25-30 минути. Оставете ги да се оладат.
- Кога целосно ќе се оладат, извадете ги од калапите. Преполовете го тестото во средината (да добиете 4 пандишпани).
- Филувајте го првиот пандишпан, па поклопете го со вториот пандишпан, па фил, па на крај четвртиот пандишпан.
- На крај филувајте ја цела торта на сите страни, декорирајте со готварски шприц и изрендајте бело чоколадо одозгора.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во