Рецепти
Полнета риба на сол (посно)
На овој начин, печената риба е многу вкусна
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Речна риба(1 Килограм)
Морска сол(2,5 Килограми)
Лук(2 Чешниња)
Морков(1/2 )
Целер(1 страк )
Лимон(1/2 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Исчистете ја рибата (белвица) без да ги вадите крлушките. Засечете ја на стомакот, исчистете ја, измијте ја и избришете ја.
- Потоа наполнете ја со излупениот лук, морковот и целерот, сите исечкани на парчиња, со ароматичните тревки и со лимонот исечен на парчиња.
- Премачкајте ја рибата со масло и зачинете ја со бибер.
- Прекријте еден плех со алуминиумска фолија, па врз неа ставете масна хартија. Врз неа ставете еден слој сол со дебелина од 1 см и дајте ѝ овална форма.
- Врз солта ставете ја рибата, покријте ја со останатата сол, попрскајте ја со малку вода и добро притиснете ја.
- Печете ја 30 минути во загреана рерна на 220°C.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во