Рецепти
Рижото со јајца
Богат појадок од ориз и јајца што може да го подготвите и за лесен ручек или вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(4 тврдоварени )
Ориз(250 Грама)
Туна во конзерва(2 )
Свеж сок од лимон(2 Супени лажици)
Бело вино(200 Милилитри)
Кромид(1 Главица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Ситно сечканиот кромид пропржете го на загреано масо, па додајте го оризот и пржете неколку минути. Мешајте за да не се залепи за садот и да загори.
- Потоа откако оризот добро ќе се пропржи, полијте го со врела вода (колку да го покрие) и гответе додека омекне оризот. По потреба додавајте уште вода.
- При крајот на готвењето, додајте бело вино, па кога алкохолот ќе испари, тргнете од оган и измешајте ги пармезанот, издробената туна и лимоновиот сок.
- Сервирајте го оризот со преполовени тврдоварени јајца.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во