Рецепти
Ролат со кафе
Брз, непечен десерт од кафе, чоколадо и ореви за љубителите на аромата на кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мелени бисквити(300 грама + 6 лажици )
Шеќер во прав(250 грама + 6 лажици )
Млеко(100 Милилитри)
Мелени ореви(100 грама + 6 лажици )
Мармалад од сливи(150 Грама)
Рум(4 Супени лажици)
Црно чоколадо(50 Грама)
Маргарин(250 Грама)
Сечкани ореви(6 Супени лажици)
Варено кафе(6 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Кора: во тенџере на оган го ставаме чоколадото искршено на парчиња за да се растопи.
- Во поголем длабок сад ставаме 300 г мелени бисквити, 250 г од шеќерот во прав и 100 г од мелените ореви, па ги мешаме со лажица.
- Ги додаваме растопеното чоколадо, мармаладот, румот и млекото, па ги месиме состојките со рака додека се соединат.
- Фил: во сад за матење со миксер ги матиме маргаринот, 6 лажици шеќер во прав, кафето, 6 лажици мелени бисквити, 6 лажици мелени и 6 лажици сечкани ореви додека филот се соедини.
- Смесата од длабокиот сад ја ставаме во намрсено тавче и со раце ја расплескуваме формирајќи правоаголна кора.
- Врз кората го нанесуваме филот и со помош на фолијата виткаме ролат, па го ставаме во фрижидер.
- Изладениот и стегнат колач го сечеме на париња и послужуваме.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во