Рецепти
Ролат со цимет и суво грозје
Може да го послужите за десерт или за појадок со путер и чаша млеко
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Вода(млака )
Маргарин(45 Грама)
Шеќер(50 Грама)
Сол(малку )
Квасец(1 )
Мармалад од сливи(или друг по желба )
Афион(40 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути + 1 час да отстои тестото
- Брашното, шеќерот, солта, квасецот (претходно растопен со млаката вода) и растопенниот маргарин ставете ги во длабок сад и замесете тесто. Оставете го да отстои 1 час.
- Од тестото расукајте кора и премачкајте ја со мармалад, а потоа врз неа наредете го сувото грозје, афионовото семе, ренданата кора од портокал, ванилата и циметот.
- Свиткајте во ролат и ставете во правоаголно тавче подмачкано со маргарин.
- Врз ролатот ставете парчиња маргарин и печете во загреана рерна на 200 степени додека убаво да зарумени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во