Рецепти
Ролат со зденки
Одлично и сочно предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(приближно 1/2 кг )
Квасец(1/2 свеж )
Јајце(2 )
Јогурт(200 Милилитри)
Млеко(100 Милилитри)
Шеќер(1/2 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
Маргарин(100 Грама)
Зденка(4 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Квасецот се растопува во млакото млеко и шеќерот и се остава да нарасне.
- Се замесува меко тесто од брашното, 1 јајце, јогуртот и стасаниот квасец.
- Кога тестото еднаш убаво ќе стаса, се расукува во една кора.
- Кората се премачкува со маргаринот и потоа насекаде се ставаат парченца од исечканите зденки. Може по желба да се стави и пилешка салама или шунка.
- Кората се витка во ролат, потоа се премачкува со второто јајце и се наросува со сусам.
- Повторно се остава да нарасне.
- Нараснатиот ролат се пече во загреана рерна додека зарумени, а потоа се сервира на исечени парчиња со големина по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во