Рецепти
Ролат со зденки Ана Ѓорова

Одлично и сочно предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(приближно 1/2 кг )

Квасец(1/2 свеж )

Јајце(2 )

Јогурт(200 Милилитри)

Млеко(100 Милилитри)

Шеќер(1/2 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Маргарин(100 Грама)

Зденка(4 )

Сусам

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Квасецот се растопува во млакото млеко и шеќерот и се остава да нарасне.
  2. Се замесува меко тесто од брашното, 1 јајце, јогуртот и стасаниот квасец.
  3. Кога тестото еднаш убаво ќе стаса, се расукува во една кора.
  4. Кората се премачкува со маргаринот и потоа насекаде се ставаат парченца од исечканите зденки. Може по желба да се стави и пилешка салама или шунка.
  5. Кората се витка во ролат, потоа се премачкува со второто јајце и се наросува со сусам.
  6. Повторно се остава да нарасне.
  7. Нараснатиот ролат се пече во загреана рерна додека зарумени, а потоа се сервира на исечени парчиња со големина по желба.

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: