Рецепти
Руски оладји со кромид
Оладји е руски специјалитет, врста палачинки само што се помали и подебели
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јогурт(200 Грама)
Брашно(200 Грама)
Јајце(1 )
Млад кромид(1 Китка)
Сода бикарбона(1/2 Кафена лажица)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Масло(по потреба )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 25 минути
- Младиот кромид се сечка. Во јогуртот се додава содата и се меша, потоа се додаваат солта, брашното и исечканиот кромид. Ако смесата е погуста, се додава уште малку јогурт.
- Од смесата се зема со лажица и се пржат оладји во врело масло додека заруменат.
- Оладјите се пржат на среден оган, а потоа се послужуваат додека се топли, со павлака.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во