Рецепти
Салата со ориз
Оваа салата може да се користи како ладно предјадење или како лесна вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ориз(200 Грама)
Свински врат(200 Грама)
Мајонез(200 Грама)
Павлака(150 Милилитри)
Јајце(2 )
Пченка во конзерва(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Краставичките, јајцата и сувиот свински врат ситно ги сечкаме.
- Оризот го вариме во солена вода, но треба да внимаваме да не го превариме.
- Откако ќе биде сварен, оризот го цедиме од водата. Во варењето на оризот може да се додаде и малку бело вино, кое потоа испарува, но му дава специфичен вкус на оризот.
- Потоа во еден сад го ставаме оризот, ги додаваме краставичките, јајцата, сечканиот сув свински врат и пченката. Промешуваме.
- Потоа салатата ја мешаме и со мајонезот и со павлаката, убаво да се изедначи.
- Ја ставаме салатата во порцеланска чинија и ја ставаме во фрижидер да се излади. Ја декорираме по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во