Рецепти
Сарма од лозов лист
Рецепт од богатата македонска кујна
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мешано мелено месо(500 Грама)
Лозови листови(30 Листови)
Ориз(1 Чаша)
Кромид(1 Главица)
Вегета(2 Кафени лажици)
Бибер(1 Кафена лажица)
Масло(3 Супени лажици)
Брашно(1 Супена лажица)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Листовите ги оставаме во врела вода 5 минути за да омекнат.
- Кромидот ситно го сечкаме и го ставаме да се пропржи, па го додаваме меленото месо.
- По 10 минути откако месото ќе ја смени бојата во пржењето, го додаваме и оризот, зачинуваме и мешаме, потоа тавата ја тргаме од оган.
- Врз секој лозов лист ставаме една лажица од филот и формираме сарми.
- Кога ќе бидат готови сите сарми, ги ставаме во сад за печење, додаваме вода до половина од сармите и печеме во загреана рерна на 250 степени околу 50 минути.
- Во тава на оган ставаме масло и една лажица брашно, мешаме, па додаваме и една лажица црвен пипер и повторно промешуваме.
- Вака добиена запршка, ја ставаме врз сармите и печеме уште 5 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во