Рецепти
Сарма од лозов лист Ана Ѓорова

Рецепт од богатата македонска кујна

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мешано мелено месо(500 Грама)

Лозови листови(30 Листови)

Ориз(1 Чаша)

Кромид(1 Главица)

Вегета(2 Кафени лажици)

Бибер(1 Кафена лажица)

Масло(3 Супени лажици)

Брашно(1 Супена лажица)

Црвен пипер(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Листовите ги оставаме во врела вода 5 минути за да омекнат.
  2. Кромидот ситно го сечкаме и го ставаме да се пропржи, па го додаваме меленото месо.
  3. По 10 минути откако месото ќе ја смени бојата во пржењето, го додаваме и оризот, зачинуваме и мешаме, потоа тавата ја тргаме од оган.
  4. Врз секој лозов лист ставаме една лажица од филот и формираме сарми.
  5. Кога ќе бидат готови сите сарми, ги ставаме во сад за печење, додаваме вода до половина од сармите и печеме во загреана рерна на 250 степени околу 50 минути.
  6. Во тава на оган ставаме масло и една лажица брашно, мешаме, па додаваме и една лажица црвен пипер и повторно промешуваме.
  7. Вака добиена запршка, ја ставаме врз сармите и печеме уште 5 минути.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: