Рецепти
Сарма од лозов лист Ана Ѓорова

Рецепт од богатата македонска кујна

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мешано мелено месо(500 Грама)

Лозови листови(30 Листови)

Ориз(1 Чаша)

Кромид(1 Главица)

Вегета(2 Кафени лажици)

Бибер(1 Кафена лажица)

Масло(3 Супени лажици)

Брашно(1 Супена лажица)

Црвен пипер(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Листовите ги оставаме во врела вода 5 минути за да омекнат.
  2. Кромидот ситно го сечкаме и го ставаме да се пропржи, па го додаваме меленото месо.
  3. По 10 минути откако месото ќе ја смени бојата во пржењето, го додаваме и оризот, зачинуваме и мешаме, потоа тавата ја тргаме од оган.
  4. Врз секој лозов лист ставаме една лажица од филот и формираме сарми.
  5. Кога ќе бидат готови сите сарми, ги ставаме во сад за печење, додаваме вода до половина од сармите и печеме во загреана рерна на 250 степени околу 50 минути.
  6. Во тава на оган ставаме масло и една лажица брашно, мешаме, па додаваме и една лажица црвен пипер и повторно промешуваме.
  7. Вака добиена запршка, ја ставаме врз сармите и печеме уште 5 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: