Рецепти
Сарма од лозов лист Ана Ѓорова

Рецепт од богатата македонска кујна

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мешано мелено месо(500 Грама)

Лозови листови(30 Листови)

Ориз(1 Чаша)

Кромид(1 Главица)

Вегета(2 Кафени лажици)

Бибер(1 Кафена лажица)

Масло(3 Супени лажици)

Брашно(1 Супена лажица)

Црвен пипер(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Листовите ги оставаме во врела вода 5 минути за да омекнат.
  2. Кромидот ситно го сечкаме и го ставаме да се пропржи, па го додаваме меленото месо.
  3. По 10 минути откако месото ќе ја смени бојата во пржењето, го додаваме и оризот, зачинуваме и мешаме, потоа тавата ја тргаме од оган.
  4. Врз секој лозов лист ставаме една лажица од филот и формираме сарми.
  5. Кога ќе бидат готови сите сарми, ги ставаме во сад за печење, додаваме вода до половина од сармите и печеме во загреана рерна на 250 степени околу 50 минути.
  6. Во тава на оган ставаме масло и една лажица брашно, мешаме, па додаваме и една лажица црвен пипер и повторно промешуваме.
  7. Вака добиена запршка, ја ставаме врз сармите и печеме уште 5 минути.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: