Рецепти
Семифредо со чоколадо
Замрзнат чоколаден десерт што е одличен за во лето
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Слатка павлака(200 Милилитри)
Маскарпоне сирење(200 Грама)
Шеќер во прав(4 Супени лажици)
Какао(4 Супени лажици)
Бисквити(150 Грама)
Варено кафе(2 шолјички )
Црно чоколадо(200 Грама)
Млеко(5 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од минути
- Слатката павлака изматете ја со шеќерот во прав.
- Додајте го маскарпоне сирењето и половина од какаото, па продолжете со матењето со миксер додека смесата добие густ кремаст состав.
- Сварете го кафето и оставете го да се олади.
- Чоколадото растопете го на тивок оган со млекото, додајте го преостанатото какао, мешајте и оставете настрана да се олади.
- Четвртаст плех обложете го со хартија за печење. Наредете бисквити претходно натопени во вареното кафе.
- Потоа додајте слој од смесата со маскарпоне и какао, па слој топено чоколадо и продолжете со слоевите додека се потрошат сите состојки.
- Колачот ставете го во замрзнувач неколку часа. Пред послужување извадете го на собна температура барем половина час.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во