Рецепти
Слатко од вишни Ана Ѓорова

Домашно слатко што е одличен додаток со вашите омилени јадења

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вишни(1 Килограм)

Шеќер(800 Грама)

Лимонска киселина(3 грама на 1 килограм шеќер )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Вишните добро измијте ги и исчистете ги од семки.
  2. Потоа во тенџере ставете ред вишни, посипете ги со шеќер и лимонтус (дозата е 3 грама лимонтус на 1 килограм шеќер), па повторно така додека ги потрошите состојките.
  3. Оставете ги вишните да отстојат преку ноќ. Ќе пуштат од сокот – не ги цедете.
  4. Утредента ставете го тенџерето на силен оган, па кога ќе зоврие смесата намалете ја температурата и варете го слаткото околу 30-45 минути.
  5. Не го мешајте, само протресувајте го тенџерето и отстранувајте ја пената од површината на слаткото со лажица. Проверете дали е варено – капнете на стаклена чинија, треба да биде густо како мед, варете повеќе за потребната густина.
  6. Вареното слатко претурете го додека е топло во чисти, стерилизирани тегли: може да ги стерилизирате теглите со тоа што ќе ги ставите во зовриена вода во тенџере, па добро ќе ги исушите или во рерна на 200 степени да се загреат околу 5 минути.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: