Рецепти
Солена торта од тиквички Ана Ѓорова

Одлична и лесна идеја за ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиквичка(600 Грама)

Брашно(250 Грама)

Вода(130 Грама)

Бел дестилиран оцет(15 Грама)

Сол(1 Кафена лажица)

Сушен темјан(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Црвен кромид(2 Главици)

Јајце(4 )

Маслиново масло(50 Грама)

Кашкавал(120 Грама)

Пршута(160 Грама)

Рендан пармезан(50 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт потребни се помалку од 45 минути

  1. Започнете со подготовка на тестото. Ставете го брашното во сад и додајте го сушениот темјан, солта, биберот и белиот оцет. Започнете да ја мешате смесата и постепено додавајте ја водата и маслото и замесете тесто. Завиткајте го во фолија и оставете да отстои 30-40 минути надвор од фрижидер.
  2. Во меѓувреме подгответе го филот. Исечкајте ја пршутата на ситни коцки, исечете ги тиквичките на тенки кругови, па пропржете ги во загреано масло околу 10тина минути. Оставете да се олади 5-10 минути.
  3. Расукајте го тестото и ставете го во сад за печење намачкан со масло.
  4. Во друг сад, изматете ги јајцата со маталка и додајте го ренданиот пармезан.
  5. Исечкајте го кашкавалот на ситни коцки.
  6. Во садот за печење, додајте ја смесата со тиквичките, потоа додајте ги јајцата, и на крај коцките кашкавал. Печете во загреана рерна на 200°C околу 30-35 минути.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: