Рецепти
Солена торта од тиквички
Одлична и лесна идеја за ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиквичка(600 Грама)
Брашно(250 Грама)
Вода(130 Грама)
Бел дестилиран оцет(15 Грама)
Сол(1 Кафена лажица)
Сушен темјан(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Црвен кромид(2 Главици)
Јајце(4 )
Маслиново масло(50 Грама)
Кашкавал(120 Грама)
Пршута(160 Грама)
Рендан пармезан(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт потребни се помалку од 45 минути
- Започнете со подготовка на тестото. Ставете го брашното во сад и додајте го сушениот темјан, солта, биберот и белиот оцет. Започнете да ја мешате смесата и постепено додавајте ја водата и маслото и замесете тесто. Завиткајте го во фолија и оставете да отстои 30-40 минути надвор од фрижидер.
- Во меѓувреме подгответе го филот. Исечкајте ја пршутата на ситни коцки, исечете ги тиквичките на тенки кругови, па пропржете ги во загреано масло околу 10тина минути. Оставете да се олади 5-10 минути.
- Расукајте го тестото и ставете го во сад за печење намачкан со масло.
- Во друг сад, изматете ги јајцата со маталка и додајте го ренданиот пармезан.
- Исечкајте го кашкавалот на ситни коцки.
- Во садот за печење, додајте ја смесата со тиквичките, потоа додајте ги јајцата, и на крај коцките кашкавал. Печете во загреана рерна на 200°C околу 30-35 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во