Рецепти
Солени колачиња со сончоглед и сусам
Солени грицки како одлична домашна ужинка за вашите гости
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(2,5 Чаши)
Масло(1 Чаша)
Пиво(1/2 Чаша)
Сол(2 Кафени лажици)
Сончоглед(100-150 Грама)
Сусам(100-150 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во подлабок сад измешајте ги брашното, солта, маслото, пивото и семките од сончоглед и сусам. Добро промешајте за да се изедначи тестото.
- Потоа расукајте кора со дебелина од 1/2 см, па со калапче или чаша со форма и големина по желба, од кората вадете форми.
- Редете ги во плех за печење обложен со хартија за печење и ставете ги во загреана рерна да се печат, прво на 250 степени, па намалете ја температурата на 200 степени. Печете ги околу 30-40 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во