Рецепти
Солени мексикански палачинки
Послужете го овој рецепт со текила за да имате комплетно мексиканско чувство
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Мексиканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Палачинки(12 )
Пченка(150 Грама)
Црн грав(150 Грама)
Кромид(2 Главици)
Црвена пиперка(1 )
Зелена пиперка(1 )
Гауда кашкавал(400 Грама)
Нискомаслена павлака(20 Грама)
Доматно пире(200 Милилитри)
Рендан пармезан(60 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- За оваа количина на смеса се потребни 12 палачинки кои претходно може да ги подготвите или да купите готови.
- Во длабока тава издинстајте ги кромидот и месото. Потоа посолете и оставете водата да испари.
- Додајте ги црвената и зелената пиперка, исечкани на коцки.
- Во смесата додајте само бибер.
- Дополнете со пире или сок од домати.
- Смесата пржете ја сѐ додека не омекнат пиперките и додека не испари водата.
- Потоа додајте ги гравот, гаудата и пченката.
- Со оваа смеса полнете ги палачинките, посипајте ги со пармезан и намотајте ги како што тоа вообичаено се прави. Потоа наредете ги во тава една до друга.
- Павлаката за готвење измешајте ја со сок од домати, малку посолете и налејте врз палачинките. Попрскајте со пармезан и печете на температура од 200°С сѐ додека пармезанот не добие златна боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во