Рецепти
Солени плетенки Ана Ѓорова

По желба, плетенката може да ја направите со фил од шунка наместо спанаќот – еднакво е вкусна

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Јајце(4 )

Масло(1,5 Чаша)

Млеко(или јогурт 1 Чаша)

Квасец(1 )

Сол(1 Кафена лажица)

Маргарин(1 )

Урда(400 Грама)

Спанаќ(500 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Од брашното, 3 јајца, маслото, млекото (или јогурт), квасецот, лажичка сол и маргаринот (омекнат на собна температура, а 1/3 од него се остава за премачкување) се замесува мазно тесто.
  2. Од тестото се сука кора, се премачкува со 1/3 од маргаринот, се дипли и се остава 15 минути во фрижидер.
  3. Постапката се повторува уште двапати.
  4. Потоа се сука правоаголна кора и се сече на три еднакви дела.
  5. Во секој дел во средината се става од филот со урда и сечканиот претходно кратко обарен и исцеден спанаќ и 1 јајце.
  6. Од страна на тестото се сечат реси со должина од 2 см и се плетат една над друга.
  7. Плетенката се премачкува со јајце и се наросува со сусам и се остава да нарасне.
  8. Откако ќе нарасне, се става во намастен плех и во рерна, па се пече додека да добие убава румена боја.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: