Рецепти

Суфле од цреши
Овошно суфле како одлична идеја за десерт во летните денови
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Цреши(500 Грама)
Лимон(1 )
Мелени бадеми(50 Грама)
Шеќер(100 Грама)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Јајце(4 )
Брашно(100 Грама)
Нишесте (пченкарен скроб)(25 Грама)
Прашок за печиво(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Измијте ги црешите, оставете ги добро да се исцедат и извадете им ги семките.
- Лимонот исцедете го и изрендајте му ја кората, а потоа црешите измешајте ги со кората од лимон и мелените бадеми.
- Жолчките измешајте ги со лимоновиот сок и со 50 грама шеќер и мешајте сè додека не се направи бела пена.
- Просејте го брашното, густинот и прашакот за печиво. Сето ова полека измешате го.
- Садот за суфле премачкајте го со маргарин, посипете го со шеќер, додајте ги црешите и приготвената маса за суфлето. Одозгора украсете со свежи парчиња цреши и печете го во загреана рерна на 180°C околу 45 минути.
- Сервирајте го топло, со врел прелив од ванила или со овошен сок.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во