Рецепти

Суфле со вкус на ванила
Франсуцки специјалитет со вкус на ванила. Одлично во комбинација со бело вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко(2,5 Децилитри)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Брашно(40 Грама)
Шеќер(50 Грама)
Путер(50 Грама)
Бадеми(ситно сечкани 3 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути
- Подгответе го основниот сос: во еден сад ставете го млекото да зоврие заедно со шеќерот и со ванилиниот шеќер. Тргнете го садот од оган, поклопете го и оставете го да отстои 15 минути. Потоа со мешање додајте го брашното, кое претходно сте го измешале во останатото ладно млеко.
- Вратете го садот на оган и оставете го сосот да зоврие. Оставете го сосот да врие 2 минути, постојано мешајќи го, се додека не добиете густа смеса. Тргнете го садот од оган, па во садот додајте го путерот. Добро измешајте го и оставете го да се олади, постојано мешајќи го.
- Скршете ги јајцата и одвоите ги жолчките од белките. Додајте ги жолчките на подготвената смеса, мешајќи ги со маталка.
- Малку посолете ги белките и изматете ги во цврст снег. Додајте 2-3 лажици од снегот од белки на смесата, па мешајте ја се додека не стане хомогена. Потоа додајте го останатиот снег од белки, мешајќи ја смесата оддолу нагоре.
- Добро набрашнете еден калап и посипете го со бадемите. Потоа додајте ја смесата и наполнете го калапот до 2/3 од неговата височина.
- Ставете го калапот со смесата за суфле во рерна загреана на 170 степени, па печете ја 20 минути. Потоа зголемете ја температурата на 190 степени и печете го суфлето уште 15 минути. На крајот посипете го со шеќер во прав и сервирајте го.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во