Рецепти
Суфле со вкус на ванила Ана Ристеска

Франсуцки специјалитет со вкус на ванила. Одлично во комбинација со бело вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Суфле со вкус на ванила(4 )

Млеко(2,5 Децилитри)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Брашно(40 Грама)

Шеќер(50 Грама)

Путер(50 Грама)

Бадеми(ситно сечкани 3 Кафени лажици)

Шеќер во прав

Сол

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути

  1.  Подгответе го основниот сос: во еден сад ставете го млекото да зоврие заедно со шеќерот и со ванилиниот шеќер. Тргнете го садот од оган, поклопете го и оставете го да отстои 15 минути. Потоа со мешање додајте го брашното, кое претходно сте го измешале во останатото ладно млеко.
  2. Вратете го садот на оган и оставете го сосот да зоврие. Оставете го сосот да врие 2 минути, постојано мешајќи го, се додека не добиете густа смеса. Тргнете го садот од оган, па во садот додајте го путерот. Добро измешајте го и оставете го да се олади, постојано мешајќи го.
  3. Скршете ги јајцата и одвоите ги жолчките од белките. Додајте ги жолчките на подготвената смеса, мешајќи ги со маталка.
  4. Малку посолете ги белките и изматете ги во цврст снег. Додајте 2-3 лажици од снегот од белки на смесата, па мешајте ја се додека не стане хомогена. Потоа додајте го останатиот снег од белки, мешајќи ја смесата оддолу нагоре.
  5. Добро набрашнете еден калап и посипете го со бадемите. Потоа додајте ја смесата и наполнете го калапот до 2/3 од неговата височина.
  6. Ставете го калапот со смесата за суфле во рерна загреана на 170 степени, па печете ја 20 минути. Потоа зголемете ја температурата на 190 степени и печете го суфлето уште 15 минути. На крајот посипете го со шеќер во прав и сервирајте го.

 

Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: