Рецепти
Суфле со вкус на ванила Ана Ристеска

Франсуцки специјалитет со вкус на ванила. Одлично во комбинација со бело вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Суфле со вкус на ванила(4 )

Млеко(2,5 Децилитри)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Брашно(40 Грама)

Шеќер(50 Грама)

Путер(50 Грама)

Бадеми(ситно сечкани 3 Кафени лажици)

Шеќер во прав

Сол

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути

  1.  Подгответе го основниот сос: во еден сад ставете го млекото да зоврие заедно со шеќерот и со ванилиниот шеќер. Тргнете го садот од оган, поклопете го и оставете го да отстои 15 минути. Потоа со мешање додајте го брашното, кое претходно сте го измешале во останатото ладно млеко.
  2. Вратете го садот на оган и оставете го сосот да зоврие. Оставете го сосот да врие 2 минути, постојано мешајќи го, се додека не добиете густа смеса. Тргнете го садот од оган, па во садот додајте го путерот. Добро измешајте го и оставете го да се олади, постојано мешајќи го.
  3. Скршете ги јајцата и одвоите ги жолчките од белките. Додајте ги жолчките на подготвената смеса, мешајќи ги со маталка.
  4. Малку посолете ги белките и изматете ги во цврст снег. Додајте 2-3 лажици од снегот од белки на смесата, па мешајте ја се додека не стане хомогена. Потоа додајте го останатиот снег од белки, мешајќи ја смесата оддолу нагоре.
  5. Добро набрашнете еден калап и посипете го со бадемите. Потоа додајте ја смесата и наполнете го калапот до 2/3 од неговата височина.
  6. Ставете го калапот со смесата за суфле во рерна загреана на 170 степени, па печете ја 20 минути. Потоа зголемете ја температурата на 190 степени и печете го суфлето уште 15 минути. На крајот посипете го со шеќер во прав и сервирајте го.

 

Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: