Рецепти
Супа од тиква, компир и црвена леќа Ана Ѓорова

Топла и здрава супа со ароматични билки, погодна за во ладните денови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиква(500 Грама)

Компир(300 Грама)

Црвена леќа(100 Грама)

Лук(2 Чешниња)

Ловоров лист(3 )

Рузмарин(2 Гранчиња)

Маслиново масло(4 Супени лажици)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Во тенџере загрејте го маслиновото масло и пропржете ги исечканите чешниња лук.
  2. Иглите рузмарин и ловоровиот лист исечкајте ги со нож, па измешајте ги во сад со црвената леќа и додајте ги во тенџерето. Гответе кратко, околу една минута додека да се добие убав мирис.
  3. Потоа додајте ги лупените и на коцкички сечканите тиква и компири и гответе 5 минути со постојано мешање.
  4. На крај додајте ладна вода колку малку да ги покрие сите состојки во тенџерето. Промешајте добро, намалете го огнот, покријте со капак и гответе околу 40 минути.
  5. По 40 минути тргнете ја супата од оган и изблендирајте ја со рачен миксер. Додајте сол по вкус.
  6. Супата од тиква, компири и леќа сервирајте ја топла со коцки леб и со рузмарин.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: