Рецепти
Супа од тиква, компир и црвена леќа
Топла и здрава супа со ароматични билки, погодна за во ладните денови
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиква(500 Грама)
Компир(300 Грама)
Црвена леќа(100 Грама)
Лук(2 Чешниња)
Ловоров лист(3 )
Рузмарин(2 Гранчиња)
Маслиново масло(4 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Во тенџере загрејте го маслиновото масло и пропржете ги исечканите чешниња лук.
- Иглите рузмарин и ловоровиот лист исечкајте ги со нож, па измешајте ги во сад со црвената леќа и додајте ги во тенџерето. Гответе кратко, околу една минута додека да се добие убав мирис.
- Потоа додајте ги лупените и на коцкички сечканите тиква и компири и гответе 5 минути со постојано мешање.
- На крај додајте ладна вода колку малку да ги покрие сите состојки во тенџерето. Промешајте добро, намалете го огнот, покријте со капак и гответе околу 40 минути.
- По 40 минути тргнете ја супата од оган и изблендирајте ја со рачен миксер. Додајте сол по вкус.
- Супата од тиква, компири и леќа сервирајте ја топла со коцки леб и со рузмарин.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во