Рецепти
Супа од тиква, компир и црвена леќа Ана Ѓорова

Топла и здрава супа со ароматични билки, погодна за во ладните денови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиква(500 Грама)

Компир(300 Грама)

Црвена леќа(100 Грама)

Лук(2 Чешниња)

Ловоров лист(3 )

Рузмарин(2 Гранчиња)

Маслиново масло(4 Супени лажици)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Во тенџере загрејте го маслиновото масло и пропржете ги исечканите чешниња лук.
  2. Иглите рузмарин и ловоровиот лист исечкајте ги со нож, па измешајте ги во сад со црвената леќа и додајте ги во тенџерето. Гответе кратко, околу една минута додека да се добие убав мирис.
  3. Потоа додајте ги лупените и на коцкички сечканите тиква и компири и гответе 5 минути со постојано мешање.
  4. На крај додајте ладна вода колку малку да ги покрие сите состојки во тенџерето. Промешајте добро, намалете го огнот, покријте со капак и гответе околу 40 минути.
  5. По 40 минути тргнете ја супата од оган и изблендирајте ја со рачен миксер. Додајте сол по вкус.
  6. Супата од тиква, компири и леќа сервирајте ја топла со коцки леб и со рузмарин.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: