Рецепти
Супа од тиква, компир и црвена леќа Ана Ѓорова

Топла и здрава супа со ароматични билки, погодна за во ладните денови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиква(500 Грама)

Компир(300 Грама)

Црвена леќа(100 Грама)

Лук(2 Чешниња)

Ловоров лист(3 )

Рузмарин(2 Гранчиња)

Маслиново масло(4 Супени лажици)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Во тенџере загрејте го маслиновото масло и пропржете ги исечканите чешниња лук.
  2. Иглите рузмарин и ловоровиот лист исечкајте ги со нож, па измешајте ги во сад со црвената леќа и додајте ги во тенџерето. Гответе кратко, околу една минута додека да се добие убав мирис.
  3. Потоа додајте ги лупените и на коцкички сечканите тиква и компири и гответе 5 минути со постојано мешање.
  4. На крај додајте ладна вода колку малку да ги покрие сите состојки во тенџерето. Промешајте добро, намалете го огнот, покријте со капак и гответе околу 40 минути.
  5. По 40 минути тргнете ја супата од оган и изблендирајте ја со рачен миксер. Додајте сол по вкус.
  6. Супата од тиква, компири и леќа сервирајте ја топла со коцки леб и со рузмарин.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: