Рецепти
Супа од цвекло
Рецепт кој се подготвува лесно и се јаде и топло и ладно
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Цвекло(2 )
Морков(2 )
Целер(2 )
Вода(1 Литар)
Бел лук, излупен и згмечен(2 Чешниња)
Павлака(1 Чаша)
Сол(1 Кафена лажица)
Бибер(1 Кафена лажица)
Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)
Оцет(1 Супена лажица)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Компир(5 )
Јајце(4 )
Маслиново масло(1 Супена лажица)
Фета сирење(2 Супени лажици)
Копар(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Измијте го, излупете го и исечкајте го цел зеленчук на коцки.
- Во тенџере ставете вода, додајте го сечканиот зеленчук, испасираниот лук, сол и бибер и варете ги на ниска температура.
- Извадете го зеленчукот, процедете го и изблендирајте го, и повторно вратете го во супата и додајте сок од лимон, оцет, шеќер, бибер и павлака.
- Се промешува и се вари уште 10 минути.
- Истовремено додека се вари супата ставете да се варат компири и јајца.
- Кога ќе бидат готови, испасирајте ги ставете им сирење и масло, направете топчиња и извалкајте ги со копарот.
- Сварените јајца исечкајте ги на дебели кругови.
- Во секоја чинија сервирајте по две топчиња од компирот и неколку кришки од вареното јајце.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во