Рецепти
Полски ќофтиња во сос од печурки
Вкусни полски ќофтиња во сос од печурки и павлака
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мешано мелено месо(500 Грама)
Јајце(1 )
Презла(1 Супена лажица)
Кромид(1 )
Свинска маст(1/2 Супена лажица)
Магдонос(3 Кафени лажици)
Павлака(1/2 Чаша)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во меленото месо се ства сецкан и испржен кромид, јајце, 1 лажица магдонос и 2 лажици презла.
- Се додава сол и бибер.
- Се меша убаво со дрвена лажица.
- Се формираат со топчиња со влажна рака.
- Ќофтињата се валкаат во презла.
- Се пржат во маст или зејтин.
- Испржените ќофтиња ги тргаме на страна.
- Во истата маст ги пржиме печурките.
- Потоа се поливаат со малку супа од коцка и вода и се динста уште 10 минути.
- Во испржените печурки се додава павлака, сол и бибер.
- Се посипува со магданос.
- Се служи со салата од цвекло и кисели краставички.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во