Рецепти
Свински кременадли со сос од шампињони Ана Ѓорова

Маринирани свински кременадли во вкусен сос за одличен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Свински кременадли(1,2 Килограм)

Путер(50 Грама)

Лимон(1 )

Кисела павлака(200 Милилитри)

Брашно(1 Супена лажица)

Ѓумбир во прав(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Кафена лажица)

Лук(6 Чешниња)

Ловоров лист(3 )

Свежи шампињони(400 Грама)

Млеко(300 Милилитри)

Бело вино(100 Милилитри)

Мајчина душичка во прав(1 Супена лажица)

Маслиново масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Три чешниња лук исечкајте ги на парчиња и ставете ги во длабок сад.
  2. Кај лукот додајте ги исцедениот лимон, зрна бибер, мајчина душичка и ловоров лист и измешајте. Додајте и мелен црн пипер и сол по вкус.
  3. Додајте ги виното и 4 лажици маслиново масло.
  4. На свинската креманадла отстранете ѝ ја коската, месото исечете го на парчиња и додајте го во садот. Оставете кременадлите да отстојат во маринадата 2-3 часа.
  5. Во меѓувреме подгответе го сосот: преостанатите 3 чешниња лук ситно исечкајте ги и пржете ги во тава со 50 г растопен путер.
  6. Шампињоните исечкајте ги на парчиња и додајте ги во тавата. Додајте го и брашното и измешајте.
  7. Откако шампињоните ќе се испржат, додајте ги и киселата павлака и млекото. Зачинете со сол и бибер по вкус, измешајте и варете додека сосот ја добие потребната густина.
  8. Кременадлите пржете ги во загреано масло во тава на оган. Откако ќе поруменат од двете страни, ставете ги на чинија и прелијте ги со сосот од печурки.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: