Рецепти
Тарт од сливи
Лесен овошен тарт за вкусно разблажување
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(250 Грама)
Путер(125 Грама)
Шеќер во прав(30 Грама)
Сол(4 Грама)
Јајце(1 )
Млеко(15 Милилитри)
Слива(800 Грама)
Лебни трошки(50 Грама)
Шеќер(50 Грама)
Цимет(1/2 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Во длабок сад ставете ги брашното и омекнатиот путер. Замесете ги со раце за да се соединат. Додајте ги јајцето, млекото, солта, шеќерот и матете додека не се соедини смесата. Завиткајте го тестото во проѕирна фолија и ставете го во фрижидер 1 час.
- Тестото расукајте го со сукало за да биде околу 2-3 мм дебело и ставете го во садот за тарт. Дното избоцкајте го со виљушка.
- Потоа поросете го тестото со лебни трошки.
- Измијте и исушете ги сливите, пресечете ги на половина, извадете им ги семките и наредете ги врз тестото.
- Печете го тартот во загреана рерна на 180 степени околу 45-50 минути.
- Кога ќе се испече извадете го и поросете го со шеќер измешан со цимет.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во