Рецепти
Тава ориз со ракчиња (посно) Ана Ѓорова

Посен ручек од ориз со ракчиња и грашак

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ракчиња(600 Грама)

Лимон(1 )

Ориз(200 Грама)

Грашок(150 Грама)

Суво оригано

Лук(2 Чешниња)

Горчлив ликер(1 чашка )

Бело вино(1/2 Чаша)

Масло(5 Супени лажици)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Сварете го грашакот во зовриена и посолена вода, па исцедете го. Истовремено во друг сад со солена вода варете го оризот додека омекне.
  2. Пржете го исечканиот лук на 4 лажици масло додека зарумени, а потоа додајте ги исчистените ракчиња и пржете на силен оган, протресувајќи ја тавата.
  3. Додајте го грашакот, полијте ги со ликерот и со виното и оставете да испари течноста. Потоа зачинете ги со сол и бибер и префрлете ги во чинија настрана.
  4. Во сосот од пржењето додајте го останато масло, а потоа и оризот и мешајте за да се зачини и убаво да се пропржи.
  5. Полијте го со сокот од лимонот, посипете го со оригано и додајте ги ракчињата. Поклопете ја тавата неколку минути, колку да се загреат ракчињата, па сервирајте ги.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: