Рецепти
Тавче гравче со колбас
Традиционално македонско јадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Грав(1/2 Килограм)
Кромид(4 Главици)
Морков(1 )
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Италијански зачин (мешан зачин)(2 Кафени лажици)
Масло(1 Чаша)
Колбас(2 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 210 минути
- Се става гравот во тенџере со ладна вода и се додава ловоровиот лист. Се вари на средна температура околу 2 часа.
- Во тава се сечкаат кромидот и морковот, се додава маслото и се прежат додека кромидот не добие златна боја.
- Варенот грав се истура во тавче заедно со испржениот кромид и се додава црвен пипер и зачин. Се промешува убаво и пред да се стави во рерна, се стават одозгора парчиња колбас. Се пече во рерна околу еден час на 180 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во