Рецепти
Телешко на лазарополски начин
Специјалитет од Западна Македонија
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Телешко месо(800 Грама)
Свинска маст(80 Грама)
Брашно(2 Супени лажици)
Компир(200 Грама)
Кромид(1 Главица)
Овчо кисело млеко(100 Грама)
Жолчка од јајце(3 )
Магдонос(1 Китка)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути
- Измијте го месото, исечете го на ситни парчиња и ставете го во сад заедно со кромидот да се запржи, а потоа додајте малку вода.
- Откога ќе почне да врие, ставете ги компирите ситно исечкани и црвениот пипер и варете го јадењето додека месото и компирите не бидат сварени. Потоа тргнете го садот од оган.
- Брашното, жолчките и киселото млеко измешајте ги добро, додајте една чаша супа или вода, насечкајте во таа смеса магдонос и прелијте го месото. Ставете го во рерна да се запече. При сервирањето, служете го со рендан кашкавал.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во