Рецепти
Телешко со домати Ана Ѓорова

Гурмански ручек што одлично оди со чаша вино

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Телешко месо(од бутот 1,2 кг )

Масло(4 Супени лажици)

Лук(3 Чешниња)

Лимон(1 )

Рузмарин(2 Гранчиња)

Зелени маслинки(250 Грама)

Црвено вино(1 Чаша)

Домат(6 )

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 2 часа

  1. Месото (телешко месо од бутот) исечете го на коцки.
  2. Лукот ситно исечкајте го и измешајте го со маслото и со сокот од лимон.
  3. Додајте 1 лажица рузмарин и ставете ја смесата врз месото. Оставете да се маринира најдобро преку ноќ, а повремено мешајте.
  4. Утредента ставете го месото во тавче и зачинете го со сол и бибер по вкус.
  5. Додајте ги маслинките (исчистени од семки) и посипете го со вино.
  6. Обвиткајте го тавчето со алуминиумска фолија и печете го околу 1 час и 20 минути на 200°C.
  7. Потоа откријте го тавчето, измијте ги доматите и додајте ги во месото. Се додава и рузмаринот и се допекува уште 30 минути.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: