Рецепти
Тетовска погача
Вкусна погача со сирење
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Квасец(2 )
Брашно(по потреба за да се замеси тесто )
Вода(500 Милилитри)
Маргарин(за премачкување )
Јајце(за фил и за премачкување )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Квасците се кршат и се топат во половина литар млака вода. Се додава брашно, сол и се меси, па се чека да стаса тестото околу 30 минути.
- Стасаното тесто се замесува, се прави кора и се мачка со маргарин. Се става фил од сирење со матени јајца и се витка како ролат-баклава.
- Се сечат парчиња и се ставаат во подлабок сад (сеченото надоле, филот нагоре).
- Се мати едно јајце и со него се премачкува погачата, па се наросува сусам и се пече 45 минути на 200°C.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во