Рецепти
Тиквички на мексикански начин
Специјалитет од чили тиквички со црн грав, ориз и пченка за вистинските љубители на пикантниот вкус!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Мексиканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиквичка(4 големи )
Црн грав(425 Грама)
Кафеав ориз(1 Чаша)
Чили сос(1 Чаша)
Црвена бабура(1 )
Црвен кромид(1/2 Главица)
Пченка(1/2 Чаша)
Чили пиперка(1 )
Маслиново масло(1/2 Супена лажица)
Кумин(2 Кафени лажици)
Чили во прав(1 Кафена лажица)
Коријандер(1 Шака)
Чедар сирење(1 Чаша)
Сол(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 55 минути
- Намрсете огноотпорен сад со димензии 9х13.
- Исечете ги тиквичките по должина на половини, со лажица издлабете ја внатрешноста, ставете им одозгора маслиново масло и наредете ги оддалечени една од друга во садот.
- Во тава за пржење ставете ги исечканиот кромид, исечканата бабура и чили пиперката и пржете ги 2-3 минути.
- Во тавата додајте го кафеавиот ориз, пченката и црниот грав (оризот и гравот е потребно претходно да ги зготвите).
- Промешајте, а потоа додајте чили сос, чили во прав и кумин. Гответе сè заедно уште 5 минути и тргнете настрана.
- Од подготвената смеса ставете во тиквичките, додајте исечкан коријандер и сол, наросете рендан кашкавал и печете ги во загреана рерна на максимум, околу 25-30 минути додека кашкавалот не се стопи и тиквичките не омекнат.
- Оставете ги тиквичките да се подоладат 5-10 минути, наросете свеж коријандер и послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во