Рецепти
Тиквички на мексикански начин Ана Ѓорова

Специјалитет од чили тиквички со црн грав, ориз и пченка за вистинските љубители на пикантниот вкус!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиквичка(4 големи )

Црн грав(425 Грама)

Кафеав ориз(1 Чаша)

Чили сос(1 Чаша)

Црвена бабура(1 )

Црвен кромид(1/2 Главица)

Пченка(1/2 Чаша)

Чили пиперка(1 )

Маслиново масло(1/2 Супена лажица)

Кумин(2 Кафени лажици)

Чили во прав(1 Кафена лажица)

Коријандер(1 Шака)

Чедар сирење(1 Чаша)

Сол(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 55 минути

  1. Намрсете огноотпорен сад со димензии 9х13.
  2. Исечете ги тиквичките по должина на половини, со лажица издлабете ја внатрешноста, ставете им одозгора маслиново масло и наредете ги оддалечени една од друга во садот.
  3. Во тава за пржење ставете ги исечканиот кромид, исечканата бабура и чили пиперката и пржете ги 2-3 минути.
  4. Во тавата додајте го кафеавиот ориз, пченката и црниот грав (оризот и гравот е потребно претходно да ги зготвите).
  5. Промешајте, а потоа додајте чили сос, чили во прав и кумин. Гответе сè заедно уште 5 минути и тргнете настрана.
  6. Од подготвената смеса ставете во тиквичките, додајте исечкан коријандер и сол, наросете рендан кашкавал и печете ги во загреана рерна на максимум, околу 25-30 минути додека кашкавалот не се стопи и тиквичките не омекнат.
  7. Оставете ги тиквичките да се подоладат 5-10 минути, наросете свеж коријандер и послужете.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: