Рецепти
Тиролска салата
Вкусна и богата марула салата со варени јајца, пршута и ротквици
ТИП НА РЕЦЕПТ
СалатиТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Марула(1 )
Јајце(2 )
Пршута(80 Грама)
Црни маслинки(2 Супени лажици)
Ротквица(1 Китка)
Леб(3 Парчиња)
Лук(1 Чешне)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Јајцата тврдо сварете ги и исечете ги на кришки.
- Во меѓувреме измијте ја марулата, исечкајте ја, отстранете ја кората од лебот и исечете го на коцки. Пржете ги на 4 лажици масло, често вртејќи ги, па префрлете ги врз салфета за да се впие вишокот на маснотија.
- Марулата ставете ја на чинија за послужување, додајте ги јајцата, тенко исечените ленти пршута, маслинките без семки, измиените и исечени на половина ротквици и коцките леб.
- Протријте со половина чешне лук еден сад, додајте 4 лажици масло, 2 лажици оцет, сол и бибер и добро измешајте ги. Со сосот прелијте ја салатата и измешајте ја. Додајте и рендан кашкавал.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во