Рецепти
Топчиња со блитва Ана Ѓорова

Одлични како мезе за разни пригоди. Послужете ги со павлака или со омилениот сос.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Блитва(1/2 Килограм)

Компир(200 Грама)

Маслиново масло(1 Децилитар)

Лук(4 Чешниња)

Јајце(2 )

Брашно(100 Грама)

Лебни трошки(100 Грама)

Сусам(3 Супени лажици)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Блитвата убаво измијте ја, процедете ја и исечете ја на ленти.
  2. Компирот излупете го и измијте го, па исечете го на коцки, а лукот исчистете го и ситно исечкајте го.
  3. Во зовриена вода додајте го компирот, па по 10 минути додајте ја и блитвата.
  4. Пред самиот крај на варењето додајте го и лукот.
  5. Сварениот компир и блитвата ставете ги во цедалка и притиснете ги со виљушка да се исцедат од водата.
  6. Процедената смеса зачинете ја со маслиново масло, сол, бибер, добро се меша и се остава да се излади.
  7. Од нејзе направете мали топчиња, валкајте ги во брашно, па во јајца, лебни трошки и сусам и пржете ги во врело масло.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: