Рецепти
Топчиња со блитва
Одлични како мезе за разни пригоди. Послужете ги со павлака или со омилениот сос.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Блитва(1/2 Килограм)
Компир(200 Грама)
Маслиново масло(1 Децилитар)
Лук(4 Чешниња)
Јајце(2 )
Брашно(100 Грама)
Лебни трошки(100 Грама)
Сусам(3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Блитвата убаво измијте ја, процедете ја и исечете ја на ленти.
- Компирот излупете го и измијте го, па исечете го на коцки, а лукот исчистете го и ситно исечкајте го.
- Во зовриена вода додајте го компирот, па по 10 минути додајте ја и блитвата.
- Пред самиот крај на варењето додајте го и лукот.
- Сварениот компир и блитвата ставете ги во цедалка и притиснете ги со виљушка да се исцедат од водата.
- Процедената смеса зачинете ја со маслиново масло, сол, бибер, добро се меша и се остава да се излади.
- Од нејзе направете мали топчиња, валкајте ги во брашно, па во јајца, лебни трошки и сусам и пржете ги во врело масло.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во