Рецепти
Топчиња со блитва Ана Ѓорова

Одлични како мезе за разни пригоди. Послужете ги со павлака или со омилениот сос.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Блитва(1/2 Килограм)

Компир(200 Грама)

Маслиново масло(1 Децилитар)

Лук(4 Чешниња)

Јајце(2 )

Брашно(100 Грама)

Лебни трошки(100 Грама)

Сусам(3 Супени лажици)

Масло

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Блитвата убаво измијте ја, процедете ја и исечете ја на ленти.
  2. Компирот излупете го и измијте го, па исечете го на коцки, а лукот исчистете го и ситно исечкајте го.
  3. Во зовриена вода додајте го компирот, па по 10 минути додајте ја и блитвата.
  4. Пред самиот крај на варењето додајте го и лукот.
  5. Сварениот компир и блитвата ставете ги во цедалка и притиснете ги со виљушка да се исцедат од водата.
  6. Процедената смеса зачинете ја со маслиново масло, сол, бибер, добро се меша и се остава да се излади.
  7. Од нејзе направете мали топчиња, валкајте ги во брашно, па во јајца, лебни трошки и сусам и пржете ги во врело масло.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: