Рецепти
Топено сирење
Македонски деликатес
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Фета сирење(500 Грама)
Гауда кашкавал(200 Грама)
Овчо сирење(100 Грама)
Шунка(200 Грама)
Свежи шампињони(200 Грама)
Брашно(3 Супени лажици)
Путер(50 Грама)
Млеко(1/2 Литар)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 25 минути
- Најпрво подгответе го бешамел сосот така што ќе го стопите путерот и ќе го додадете брашното. Дојдајте ладно млеко и мешајте додека смесата не згусне.
- Во земјен сад се става дел од фета сирењето и половина од кашкавалот и се распоредуваат убаво со вилушка. Потоа се додава половина од бешамел сосот и се редат шунка, шампињони и овчо сирење. Додајте го и останатиот дел од фета сирењето, бешамел сосот и кашкавалот.
- Ставете во загреана рерна на 250°C и печете 30тина минути додека кашкавалот не се растопи убаво.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во