Рецепти
Топено сирење со фурнаринки
Гурманско грне со топено сирење, чадено месо, печурки и кашкавал
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Сирење(1/2 Килограм)
Урда(1/2 Килограм)
Павлака(1 )
Печеница(200 Грама)
Свежи шампињони(100 Грама)
Кашкавал(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Сирењето се дроби, се додаваат урдата и павлаката и се меша да се соединат.
- Чаденото месо се сече на долги парчиња и се пропржуваат.
- Кечапот се меша со ориганото, босилекот, мешавината зачини и бибер.
- Кашкавалот се сече на парчиња.
- Во земјено тавче или во друг огноотпорен сад премачкан со масло, прво се става од сирењето со урдата и павлаката.
- Потоа врз сирењето се става дел од прженото чадено месо, па печурките.
- Над печурките се додаваат 2-3 лажици од мешавината со кечап и одозгора се редат парчињата кашкавал.
- Се пече во претходно загреана рерна.
- За тоа време се подготвуваат фурнаринките: тестата за пица се ставаат во плех, се премачкуваат со кечап и се наросуваат со многу сусам. Се печат во загреаната рерна додека станат крцкави и потоа се сечат на долги стапчиња.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во