Рецепти
Торта од кокос и мандарини
Одлична комбинација за свежа и вкусна торта што може да ја подготвите за разни пригоди
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(3 за пандишпан )
Шеќер(150 г за пандишпан )
Брашно(200 г за пандишпан )
Мандарина(400 г за пандишпан )
Кокосово брашно(150 г за пандишпан )
Путер(100 г за пандишпан )
Прашок за печиво(1 за пандишпан )
Мандарина(сок 150 мл за прелив )
Шеќер(150 г за прелив )
Бело чоколадо(200 г за прв фил )
Слатка павлака(400 г за прв фил )
Кокосово брашно(3 лажици за прв фил )
Бисквити(4 за втор фил )
Црно чоколадо(40 г за втор фил )
Кокосово брашно(3 лажици за втор фил )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
Пандишпан
- Мандарините варете ги 2 минути во тенџере со вода на оган, истурете ја водата, додајте нова и варете ги уште 2 минути, па извадете ги од тенџерето и сомелете ги.
- Шеќерот и јајцата изматете ги со миксер додека се растопи шеќерот.
- Додајте ги мелените мандарини, брашното и кокосовото брашно, прашокот за печиво и путерот (претходно растопен). Мешајте со лажица да се соедини смесата.
- Ставете ја во тркалезна тава бр. 26 обложена со хартија за печење и печете ја во рерна на 200 степени, 40 минути.
Прв фил
- Белото чоколадо растопете го, додајте ја слатката павлака и мешајте со лажица. Изладената смеса изматете ја со миксер додека ја добие потребната цврстина.
- Додајте 3 лажици кокосово брашно (претходно запржено во тава на оган, па оставено да се олади) и матете со миксер да се соедини смесата.
Втор фил
- Кршените бисквити измешајте ги со 3 лажици кокосово брашно и со крупно ренданото чоколадо.
Прелив
- Во тенџере на оган ставете ги сокот од мандарини со шеќерот додека шеќерот се растопи.
Финална постапка
- Изладениот пандишпан извадете го од тавата и исечете го на половина.
- Врз првата кора прелијте го врелиот прелив.
- Откако ќе впие, премачкајте го со првиот фил, па со вториот фил и повторно премачкајте со првиот фил.
- Ставете ја втората кора и нанесете од преливот, па целата торта премачкајте ја со преостанатиот прв фил и декорирајте по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во