Рецепти
Торта од моркови со суво овошје
Вкусна торта што нема да ве остави рамнодушни
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Морков(350 Грама)
Кафеав шеќер(150 Грама)
Шеќер(100 Грама)
Брашно(200 Грама)
Сода бикарбона(2 Кафени лажици)
Цимет(1 Кафена лажица)
Сол(1 Прстофат)
Суви сливи(100 Грама)
Суви кајсии(100 Грама)
Масло(2 Децилитри)
Јајце(4 )
Јаболко(2 )
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Ѓумбир(1 лажица рендан свеж )
Портокал(1 )
Шеќер во прав(150 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Морковите изрендајте ги, измешајте ги со кафеавиот шеќер и оставете ги да отстојат додека пуштат сок.
- Во друг сад брашното измешајте го со белиот шеќер, ванилиниот шеќер, циметот, содата бикарбона, прстофат сол, ренданата кора од портокал и изренданиот свеж ѓумбир.
- Сувото овошје во сад прелијте го со вода и оставете го да отстои за да омекне, па исцедете го, исушете го и исечкајте го.
- Јајцата со миксер пенасто изматете ги, додајте ја смесата со рендани моркови, исечканото суво овошје, масло, ренданите јаболки, а на крајот внимателно измешајте ја и смесата со брашно.
- Округол калап со димензии 26 см, добро премачкајте го со путер, набрашнете го и во него прелијте ја целата смеса.
- Печете го колачот во загреана рерна на 180 степени, 20 минути, па намалете ја температурата на 170 степени и печете додека колачот се испече (проверете со игла или чепкалка дали е готов).
- Во меѓувреме подгответе глазура; во сад ставете го шеќерот во прав и додавајте лажица по лажица од исцедениот сок од портокал додека добиете густа смеса.
- Печениот колач оставете го да се олади, па ставете го во фрижидер неколку часа. Потоа сервирајте го со глазурата, а по желба може да се украси со шлаг или сладолед од ванила.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во