Рецепти
Торта од моркови со суво овошје Ана Ѓорова

Вкусна торта што нема да ве остави рамнодушни

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Морков(350 Грама)

Кафеав шеќер(150 Грама)

Шеќер(100 Грама)

Брашно(200 Грама)

Сода бикарбона(2 Кафени лажици)

Цимет(1 Кафена лажица)

Сол(1 Прстофат)

Суви сливи(100 Грама)

Суви кајсии(100 Грама)

Масло(2 Децилитри)

Јајце(4 )

Јаболко(2 )

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Ѓумбир(1 лажица рендан свеж )

Портокал(1 )

Шеќер во прав(150 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Морковите изрендајте ги, измешајте ги со кафеавиот шеќер и оставете ги да отстојат додека пуштат сок.
  2. Во друг сад брашното измешајте го со белиот шеќер, ванилиниот шеќер, циметот, содата бикарбона, прстофат сол, ренданата кора од портокал и изренданиот свеж ѓумбир.
  3. Сувото овошје во сад прелијте го со вода и оставете го да отстои за да омекне, па исцедете го, исушете го и исечкајте го.
  4. Јајцата со миксер пенасто изматете ги, додајте ја смесата со рендани моркови, исечканото суво овошје, масло, ренданите јаболки, а на крајот внимателно измешајте ја и смесата со брашно.
  5. Округол калап со димензии 26 см, добро премачкајте го со путер, набрашнете го и во него прелијте ја целата смеса.
  6. Печете го колачот во загреана рерна на 180 степени, 20 минути, па намалете ја температурата на 170 степени и печете додека колачот се испече (проверете со игла или чепкалка дали е готов).
  7. Во меѓувреме подгответе глазура; во сад ставете го шеќерот во прав и додавајте лажица по лажица од исцедениот сок од портокал додека добиете густа смеса.
  8. Печениот колач оставете го да се олади, па ставете го во фрижидер неколку часа. Потоа сервирајте го со глазурата, а по желба може да се украси со шлаг или сладолед од ванила.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: