Рецепти
Торта слоново око Ана Ѓорова

Вкусна ролат торта од мелени ореви, џем и чоколадо во која ќе уживате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(5 за првиот пандишпан )

Шеќер(5 лажици за првиот пандишпан )

Брашно(3 лажици за првиот пандишпан )

Јајце(10 за вториот пандишпан )

Ванилин шеќер(1 пакување за вториот пандишпан )

Шеќер(7 лажици за вториот пандишпан )

Мелени ореви(14 лажици за вториот пандишпан )

Брашно(4 лажици за вториот пандишпан )

Млеко(300 мл за филот )

Мелени ореви(350 грама за филот )

Црно чоколадо(100 грама за филот )

Маргарин(250 грама за филот )

Шеќер во прав(250 грама за филот )

Малини(или друго овошје по желба за украсување )

Млеко(200 мл за украсување )

Шлаг во прав(2 ќесички за украсување )

Џем од кајсии(200 грама )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

1 пандишпан

  1. Јајцата и шеќерот пенасто се матат со миксер.
  2. Потоа се додава брашното и се меша да се соедини смесата.
  3. Смесата се претура во тава за печење обложена со хартија и се пече 20 минути на 200°C.

2 пандишпан

  1. Во меѓувреме се подготвува вториот пандишпан за тортата: жолчките се одделуваат од белките – белките се ставаат во длабок сад, 4 жолчки оставаме во еден сад настрана, а 6 жолчки во друг сад настрана.
  2. Белките со шеќерот и ванилиниот шеќер се матат со миксер додека се растопи шеќерот и додека да ја добијат потребната цврстина.
  3. Во белките се додаваат брашното и мелените ореви и се меша со лажица.
  4. Во сад за матење со миксер се матат 4 жолчки и се мешаат во садот со белките додека смесата се соедини.
  5. Смесата се става во тава обложена со хартија за печење и се пече 20 минути на 200°C.

Фил

  1. Во тенџере на оган ставете го млекото и откако ќе зоврие додајте ги мелените ореви и промешајте.
  2. Во друго тенџере на пареа ставете 6 жолчки (преостанати од вториот пандишпан) и 2 лажици шеќер во прав, па матете со миксер.
  3. Се додава чоколадото искршено на парчиња и се мати со миксер додека чоколадото се растопи и кремот ја добие потребната густина.
  4. Маргаринот пенасто се мати со миксер заедно со преостанатиот шеќер во прав.
  5. Потоа се меша со изладениот крем и со изладените попарени ореви, па се мати со миксер додека филот се соедини.

Финална постапка

  1. Пандишпаните се вадат од рерна и се виткаат во навлажнети кујнски крпи.
  2. Потоа се одвиткуваат од крпите и им се отстрануваат хартиите.
  3. Со фил се премачкува вториот пандишпан, врз филот се става првиот пандишпан, се премачкува со џем од кајсии и се витка во ролат.
  4. Ролатот се премачкува со преостанатиот фил и се украсува со шлаг подготвен од 200 мл млеко изматени со 2 ќесички шлаг во прав.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: