Рецепти
Торта слоново око Ана Ѓорова

Вкусна ролат торта од мелени ореви, џем и чоколадо во која ќе уживате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(5 за првиот пандишпан )

Шеќер(5 лажици за првиот пандишпан )

Брашно(3 лажици за првиот пандишпан )

Јајце(10 за вториот пандишпан )

Ванилин шеќер(1 пакување за вториот пандишпан )

Шеќер(7 лажици за вториот пандишпан )

Мелени ореви(14 лажици за вториот пандишпан )

Брашно(4 лажици за вториот пандишпан )

Млеко(300 мл за филот )

Мелени ореви(350 грама за филот )

Црно чоколадо(100 грама за филот )

Маргарин(250 грама за филот )

Шеќер во прав(250 грама за филот )

Малини(или друго овошје по желба за украсување )

Млеко(200 мл за украсување )

Шлаг во прав(2 ќесички за украсување )

Џем од кајсии(200 грама )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

1 пандишпан

  1. Јајцата и шеќерот пенасто се матат со миксер.
  2. Потоа се додава брашното и се меша да се соедини смесата.
  3. Смесата се претура во тава за печење обложена со хартија и се пече 20 минути на 200°C.

2 пандишпан

  1. Во меѓувреме се подготвува вториот пандишпан за тортата: жолчките се одделуваат од белките – белките се ставаат во длабок сад, 4 жолчки оставаме во еден сад настрана, а 6 жолчки во друг сад настрана.
  2. Белките со шеќерот и ванилиниот шеќер се матат со миксер додека се растопи шеќерот и додека да ја добијат потребната цврстина.
  3. Во белките се додаваат брашното и мелените ореви и се меша со лажица.
  4. Во сад за матење со миксер се матат 4 жолчки и се мешаат во садот со белките додека смесата се соедини.
  5. Смесата се става во тава обложена со хартија за печење и се пече 20 минути на 200°C.

Фил

  1. Во тенџере на оган ставете го млекото и откако ќе зоврие додајте ги мелените ореви и промешајте.
  2. Во друго тенџере на пареа ставете 6 жолчки (преостанати од вториот пандишпан) и 2 лажици шеќер во прав, па матете со миксер.
  3. Се додава чоколадото искршено на парчиња и се мати со миксер додека чоколадото се растопи и кремот ја добие потребната густина.
  4. Маргаринот пенасто се мати со миксер заедно со преостанатиот шеќер во прав.
  5. Потоа се меша со изладениот крем и со изладените попарени ореви, па се мати со миксер додека филот се соедини.

Финална постапка

  1. Пандишпаните се вадат од рерна и се виткаат во навлажнети кујнски крпи.
  2. Потоа се одвиткуваат од крпите и им се отстрануваат хартиите.
  3. Со фил се премачкува вториот пандишпан, врз филот се става првиот пандишпан, се премачкува со џем од кајсии и се витка во ролат.
  4. Ролатот се премачкува со преостанатиот фил и се украсува со шлаг подготвен од 200 мл млеко изматени со 2 ќесички шлаг во прав.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: