Вкусна ролат торта од мелени ореви, џем и чоколадо во која ќе уживате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минутиЈајце(5 за првиот пандишпан )
Шеќер(5 лажици за првиот пандишпан )
Брашно(3 лажици за првиот пандишпан )
Јајце(10 за вториот пандишпан )
Ванилин шеќер(1 пакување за вториот пандишпан )
Шеќер(7 лажици за вториот пандишпан )
Мелени ореви(14 лажици за вториот пандишпан )
Брашно(4 лажици за вториот пандишпан )
Млеко(300 мл за филот )
Мелени ореви(350 грама за филот )
Црно чоколадо(100 грама за филот )
Маргарин(250 грама за филот )
Шеќер во прав(250 грама за филот )
Малини(или друго овошје по желба за украсување )
Млеко(200 мл за украсување )
Шлаг во прав(2 ќесички за украсување )
Џем од кајсии(200 грама )
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
1 пандишпан
- Јајцата и шеќерот пенасто се матат со миксер.
- Потоа се додава брашното и се меша да се соедини смесата.
- Смесата се претура во тава за печење обложена со хартија и се пече 20 минути на 200°C.
2 пандишпан
- Во меѓувреме се подготвува вториот пандишпан за тортата: жолчките се одделуваат од белките – белките се ставаат во длабок сад, 4 жолчки оставаме во еден сад настрана, а 6 жолчки во друг сад настрана.
- Белките со шеќерот и ванилиниот шеќер се матат со миксер додека се растопи шеќерот и додека да ја добијат потребната цврстина.
- Во белките се додаваат брашното и мелените ореви и се меша со лажица.
- Во сад за матење со миксер се матат 4 жолчки и се мешаат во садот со белките додека смесата се соедини.
- Смесата се става во тава обложена со хартија за печење и се пече 20 минути на 200°C.
Фил
- Во тенџере на оган ставете го млекото и откако ќе зоврие додајте ги мелените ореви и промешајте.
- Во друго тенџере на пареа ставете 6 жолчки (преостанати од вториот пандишпан) и 2 лажици шеќер во прав, па матете со миксер.
- Се додава чоколадото искршено на парчиња и се мати со миксер додека чоколадото се растопи и кремот ја добие потребната густина.
- Маргаринот пенасто се мати со миксер заедно со преостанатиот шеќер во прав.
- Потоа се меша со изладениот крем и со изладените попарени ореви, па се мати со миксер додека филот се соедини.
Финална постапка
- Пандишпаните се вадат од рерна и се виткаат во навлажнети кујнски крпи.
- Потоа се одвиткуваат од крпите и им се отстрануваат хартиите.
- Со фил се премачкува вториот пандишпан, врз филот се става првиот пандишпан, се премачкува со џем од кајсии и се витка во ролат.
- Ролатот се премачкува со преостанатиот фил и се украсува со шлаг подготвен од 200 мл млеко изматени со 2 ќесички шлаг во прав.