Рецепти
Торта со банани и ванила
Торта од пудинг од ванила, ореви и банани со чоколадо што сите ќе ја обожаваат
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(6 )
Шеќер(14 Супени лажици)
Сечкани ореви(8 Супени лажици)
Масло(1 Супена лажица)
Брашно(4 Супени лажици)
Прашок за печиво(1/2 Пакување)
Млеко(500 Милилитри)
Пудинг од ванила(2 Пакувања)
Маргарин(1/2 )
Банана(3 )
Црно чоколадо(100 Грама)
Шлаг крем ванила(или шлаг пена 1 пакетче (за премачкување на тортата) )
Млеко(100 мл (за премачкување на тортата) )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
Пандишпан
- Белките се матат со 8 лажици шеќер додека да се добие цврст снег.
- Потоа во смесата се додаваат оревите и 1 лажица масло и се промешува.
- Се додава брашното измешано со печивото и се пече на 180°C, 15 минути.
Фил
- Пудинзите се мешаат со жолчките и малку млеко (100 мл) и се додаваат во зовриено млеко (400 мл) во кое се растопени 6 лажици шеќер.
- Се вари додека да се добие потребната густина, па се трга настрана целосно да се олади.
- Кога филот ќе се олади, се меша со половина коцка изматен маргарин.
Финална постапка
- Испечениот пандишпан се сече на 2 дела по должина.
- Филот се дели на два дела и секоја кора се премачкува со филот и се реди една врз друга.
- Одозгора врз филот се редат половинките од банани во 3 реда.
- Вака распоредените банани се премачкуваат со 100 г чоколадо, растопено со 4-5 лажици млеко и 1 лажица маргарин.
- Целата торта се премачкува со 1 пакетче изматена шлаг пена со 100 мл млеко и се декорира со готварски шприц.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во