Рецепти

Торта со свежи јагоди
Прекрасен рецепт за неделен десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Бисквити(300 Грама)
Несолен путер(120 Грама)
Шеќер во прав(200 Грама)
Овошен јогурт од јагоди(400 Милилитри)
Слатка павлака(500 Грама)
Желатин(3 Пакувања)
Јагоди(400 Грама)
Вода(100 Милилитри)
Хопла(50 Милилитри)
Црно чоколадо(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 35 минути
- Мелените бисквити измешајте ги со растопениот путер и смесата ставете ја во калапот за тортата.
- Ставете ја смесата во фрижидер малку да се стврдне.
- Желатинот растворете го со вода и оставете го да нарасне.
- Во овошниот јогурт додајте го шеќерот во прав, промешајте и оставете ги на страна.
- Во друг сад, матете ја слатката павлака со миксер и откако ќе ја добиете потребната густина, помешајте ја со овошниот јогурт.
- Во цел овој крем постепено додавајте го желатинот и матете со миксерот уште неколку минути.
- Во калапот врз мелените бисквити ставете од кремот, а потоа наредете од свежите јагоди и натапкајте ги.
- Остатокот од кремот нанесете го врз свежите јагоди и припремете го чоколадниот прелив.
- Земете од остатокот од хоплата и помешајте ја со чоколадата и грејте додека не се стопи чоколадата.
- Со овој прелив ја премачкувате тортата и ја ставате во фрижидер еден час да се стврдне до послужување.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во