Рецепти
Торта „Уште едно парче“
Чоколадна торта со лесен крем, едноставна за подготовка и супер изглед
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Црно чоколадо(350 Грама)
Путер(80 Грама)
Јајце(7 )
Шеќер во прав(100 Грама)
Ванилин шеќер(5 Пакувања)
Слатка павлака(480 Милилитри)
Желатин(3 Пакувања)
Бело чоколадо(150 Грама)
Шеќер(50 Грама)
Ликер од портокал(40 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути
- 250 грама чоколадо искршете го на парчиња и заедно со путерот стопете ги на пареа. Одвојте ги белките од жолчките на 4 јајца. Жолчките, 50гр шеќер во прав и 2 ќесички ванилин шеќер изматете ги кремасто. Чоколадата и 80 милилитри слатка павлака додајте ги во жолчките.
- Загрејте ја рерната на 175 °C. Белките изматете ги во цврст шлаг, па додајте им 50гр шеќер во прав. Оваа смеса исмешајте ја во смесата за тесто. Плех за печење (26 сантиметри) прекријте го со хартија за печење, сипете го тестото и печете околу 40 минути.
Шлаг
- Желатинот стопете го во вода. Белата чоколада растопете ја на пареа. 3 Јајца, 3 ќесички ванилин шеќер, шеќерот и ликерот кремасто изматете ги. Додајте ја стопената чоколада. Стопениот желатин постепено додавајте го во кремот. Кога ќе почне да се стврднува, 4оо милилитри слатка павлака цврсто изматете ја и додајте го кремот.
- Тортата премачкајте ја со шлагот, колку можете порамномерно и оставете да се лади барем 2 до 3 часа. Останатите 100гр чоколадо тенко изрендајте ги или стопете ги и направете тенки листови со кои ќе ја украсите тортата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во