Рецепти
Торта „Уште едно парче“ Leo Katarovski

Чоколадна торта со лесен крем, едноставна за подготовка и супер изглед

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Црно чоколадо(350 Грама)

Путер(80 Грама)

Јајце(7 )

Шеќер во прав(100 Грама)

Ванилин шеќер(5 Пакувања)

Слатка павлака(480 Милилитри)

Желатин(3 Пакувања)

Бело чоколадо(150 Грама)

Шеќер(50 Грама)

Ликер од портокал(40 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути

  1. 250 грама чоколадо искршете го на парчиња и заедно со путерот стопете ги на пареа. Одвојте ги белките од жолчките на 4 јајца. Жолчките, 50гр шеќер во прав и 2 ќесички ванилин шеќер изматете ги кремасто. Чоколадата и 80 милилитри слатка павлака додајте ги во жолчките.
  2.  Загрејте ја рерната на 175 °C. Белките изматете ги во цврст шлаг, па додајте им 50гр шеќер во прав. Оваа смеса исмешајте ја во смесата за тесто. Плех за печење (26 сантиметри) прекријте го со хартија за печење, сипете го тестото и печете околу 40 минути.

Шлаг

  1. Желатинот стопете го во вода. Белата чоколада растопете ја на пареа. 3 Јајца, 3 ќесички ванилин шеќер, шеќерот и ликерот кремасто изматете ги. Додајте ја стопената чоколада. Стопениот желатин постепено додавајте го во кремот. Кога ќе почне да се стврднува, 4оо милилитри слатка павлака цврсто изматете ја и додајте го кремот.
  2. Тортата премачкајте ја со шлагот, колку можете порамномерно и оставете да се лади барем 2 до 3 часа. Останатите 100гр чоколадо тенко изрендајте ги или стопете ги и направете тенки листови со кои ќе ја украсите тортата.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: