Рецепти
Тортички од лимон Ана Ристеска

Интересен лимонов десерт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Чаша)

Путер(60 Грама)

Жолчка од јајце(2 )

Шеќер(1/4 Чаша)

Рендана кора од лимон(2 Кафени лажици)

Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)

Шеќер(1/2 чаша за филот )

Свеж сок од лимон(2/3 чаша за филот )

Шлаг крем ванила

Јајце(3 за филот )

Жолчка од јајце(2 за филот )

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути

  1. Ставете го брашното во миксер, додајте го путерот и матете ги 15-20 секунди.
  2. Додајте ги жолчките, шеќерот, кората и сокот од лимон. Матете ги уште 20-30 секунди.
  3. Потоа замесете го тестото, завиткајте го во филоја и ставете го во фрижидер 40-60 минути.
  4. Расукајте го, исечете го на кругови со дијаметар од 6-7 цм, намастете ги и распоредете ги во мали калапчиња. Ставете ги во фрижидер 30 минути.
  5. Потоа, прекријте ги со масна хартија и сув грав, па печете ги на 180 степени 10 минути. Отстранете ги гравот и хартијата.
  6. Изматете го шеќерот со сокот од лимон. Додајте ги путерот, јајцата и жолчките и добро измешајте ги.
  7. Мешајте ја смесата на умерен оган 4 минути. Сипете ја врз колачињата и печете ги уште 8-10 минути. Оставете ги да се оладат и декорирајте ги со изматен шлаг и кора од лимон.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: