Рецепти
Црно бело печиво Ана Ѓорова

Декоративни и вкусни колачи од какао и бадеми

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(300 Грама)

Прашок за печиво(1/2 Пакување)

Шеќер во прав(100 Грама)

Ванилин шеќер(1 Пакување)

Мелени бадеми(30 Грама)

Маргарин(150 Грама)

Јајце(1 )

Жолчка од јајце(1 )

Рендана кора од лимон(од 1 лимон )

Шеќер во прав(1 Супена лажица)

Млеко(2 Супени лажици)

Какао(2 Супени лажици)

Белка од јајце(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 25 минути + да отстои тестото во фрижидер

  1. Брашното просејте го со печивото, па во нив раздробете го маргаринот.
  2. Потоа додајте го шеќерот, ванилиниот шеќер, мелените бадеми, јајцето и жолчката. Со брзи движења замесете тврдо тесто.
  3. Потоа тестото поделете го на два дела: во едниот дел додајте мешавина од какао, млеко и шеќер во прав. Двата дела од тестото ставете ги во фрижидер да отстојат еден час.
  4. Двете теста расукајте ги. Ставете ги едно врз друго и свиткајте ги во ролат. Ролатот пак ставете го некое време на ладно место. Потоа исечете кругови.
  5. Пред печење намачкајте ги со белка и печете во рерна на умерена температура.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: