Рецепти
Туфакии
Познат балкански десерт од варени јаболки со сируп, шлаг и ореви
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јаболко(12 помали )
Вода(1 Литар)
Шеќер(500 Грама)
Слатка павлака(200 Грама)
Мелени ореви(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Во поголем сад или шерпа се налева 1 литар вода. Се додава шеќерот и се меша, па се става на оган за да зоврие.
- Јаболката се лупат и внимателно им се отстранува внатрешноста со семките.
- Кога водата ќе зоврие со шеќерот, се додаваат јаболката и се вари додека омекне овошјето.
- Слатката павлака се мати во цврст шлаг и се дели на два еднакви дела. Во едниот дел се додаваат мелените ореви и се промешува.
- Сварените јаболки се оставаат да се изладат, а потоа се редат во чинија и се филуваат со смесата од ореви и шлаг.
- Втората половина од шлагот се става во готварски шприц и со него се декорираат јаболките.
- Изладениот сок во кој се вареа јаболките, се налева во чиниите за да бидат сочни туфакиите.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во