Рецепти
Туфакии Ана Ѓорова

Познат балкански десерт од варени јаболки со сируп, шлаг и ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јаболко(12 помали )

Вода(1 Литар)

Шеќер(500 Грама)

Слатка павлака(200 Грама)

Мелени ореви(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Во поголем сад или шерпа се налева 1 литар вода. Се додава шеќерот и се меша, па се става на оган за да зоврие.
  2. Јаболката се лупат и внимателно им се отстранува внатрешноста со семките.
  3. Кога водата ќе зоврие со шеќерот, се додаваат јаболката и се вари додека омекне овошјето.
  4. Слатката павлака се мати во цврст шлаг и се дели на два еднакви дела. Во едниот дел се додаваат мелените ореви и се промешува.
  5. Сварените јаболки се оставаат да се изладат, а потоа се редат во чинија и се филуваат со смесата од ореви и шлаг.
  6. Втората половина од шлагот се става во готварски шприц и со него се декорираат јаболките.
  7. Изладениот сок во кој се вареа јаболките, се налева во чиниите за да бидат сочни туфакиите.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: