Рецепти
Туфакии Ана Ѓорова

Познат балкански десерт од варени јаболки со сируп, шлаг и ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јаболко(12 помали )

Вода(1 Литар)

Шеќер(500 Грама)

Слатка павлака(200 Грама)

Мелени ореви(200 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Во поголем сад или шерпа се налева 1 литар вода. Се додава шеќерот и се меша, па се става на оган за да зоврие.
  2. Јаболката се лупат и внимателно им се отстранува внатрешноста со семките.
  3. Кога водата ќе зоврие со шеќерот, се додаваат јаболката и се вари додека омекне овошјето.
  4. Слатката павлака се мати во цврст шлаг и се дели на два еднакви дела. Во едниот дел се додаваат мелените ореви и се промешува.
  5. Сварените јаболки се оставаат да се изладат, а потоа се редат во чинија и се филуваат со смесата од ореви и шлаг.
  6. Втората половина од шлагот се става во готварски шприц и со него се декорираат јаболките.
  7. Изладениот сок во кој се вареа јаболките, се налева во чиниите за да бидат сочни туфакиите.
Посни колачи со локум
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пита со карамелизирана тиква
Евтин колач со јаболко (посно)
Колач со круши и бадеми
Цимет ѕвездички
Интегрален колач од јаболки
Торта фантазија
Ролат со кокос
Расолница
Куглов со ореви и чоколадо
Чоколадни кроасани
Рум касато
Торта со цели печени јаболки
Посен колач со јаболко и банана
Кокос коцки
Колач со јаболко
Колач со три слоја
Бели колачиња (посно)
Урма торта со ореви
Посен куглов со суво овошје
Таан баклава
Печени пирошки
Колач со јаболки и ореви
Англиска пита со бадеми
Вештерски прсти
Чоколадна парфе торта со ореви

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: