Рецепти
Тулумби
Тулумбите можете и да ги испржите во врел зејтин наместо да ги печете во рерна
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Масло(150 Милилитри)
Брашно(300 Грама)
Прашок за печиво(0.5 Пакување)
Јајце(5 )
Шеќер(900 Грама)
Лимон(1 )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути
- Ставете масло и 500 милилитри вода на оган за да зоврие.
- Откако ќе зоврие смесата, тргнете од оган и додајте брашно и половина прашак за печиво. Добро измешајте и оставете да се олади.
- Откако ќе се олади, додајте ги јајцата едно по едно и повторно измешајте и замесете ја смесата.
- Добиеното тесто ставете го во готварски шприц за тулумби и формирајте ги во плех на хартија за печење. Откако ги формиравте тулумбите, оставете ги да отстојат 1 час во фрижидер.
- Загрејте ја рерната на 180°C и печете ги 30 минути.
- Во меѓувреме подгответе шербет: зовријте 900 милилитри вода и 1 килограм шеќер. Откако ќе зоврие водата, се вари уште 5 минути додека се стопи шеќерот, а потоа се додаваат тркалца лимон.
- Полијте го шербетот врз оладените тулумби и послужете ги.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во