Рецепти
Тулумби Ана Ѓорова

Тулумбите можете и да ги испржите во врел зејтин наместо да ги печете во рерна

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Масло(150 Милилитри)

Брашно(300 Грама)

Прашок за печиво(0.5 Пакување)

Јајце(5 )

Шеќер(900 Грама)

Лимон(1 )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Ставете масло и 500 милилитри вода на оган за да зоврие.
  2. Откако ќе зоврие смесата, тргнете од оган и додајте брашно и половина прашак за печиво. Добро измешајте и оставете да се олади.
  3. Откако ќе се олади, додајте ги јајцата едно по едно и повторно измешајте и замесете ја смесата.
  4. Добиеното тесто ставете го во готварски шприц за тулумби и формирајте ги во плех на хартија за печење. Откако ги формиравте тулумбите, оставете ги да отстојат 1 час во фрижидер.
  5. Загрејте ја рерната на 180°C и печете ги 30 минути.
  6. Во меѓувреме подгответе шербет: зовријте 900 милилитри вода и 1 килограм шеќер. Откако ќе зоврие водата, се вари уште 5 минути додека се стопи шеќерот, а потоа се додаваат тркалца лимон.
  7. Полијте го шербетот врз оладените тулумби и послужете ги.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: