Рецепти
Тулумби Ана Ѓорова

Тулумбите можете и да ги испржите во врел зејтин наместо да ги печете во рерна

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Масло(150 Милилитри)

Брашно(300 Грама)

Прашок за печиво(0.5 Пакување)

Јајце(5 )

Шеќер(900 Грама)

Лимон(1 )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Ставете масло и 500 милилитри вода на оган за да зоврие.
  2. Откако ќе зоврие смесата, тргнете од оган и додајте брашно и половина прашак за печиво. Добро измешајте и оставете да се олади.
  3. Откако ќе се олади, додајте ги јајцата едно по едно и повторно измешајте и замесете ја смесата.
  4. Добиеното тесто ставете го во готварски шприц за тулумби и формирајте ги во плех на хартија за печење. Откако ги формиравте тулумбите, оставете ги да отстојат 1 час во фрижидер.
  5. Загрејте ја рерната на 180°C и печете ги 30 минути.
  6. Во меѓувреме подгответе шербет: зовријте 900 милилитри вода и 1 килограм шеќер. Откако ќе зоврие водата, се вари уште 5 минути додека се стопи шеќерот, а потоа се додаваат тркалца лимон.
  7. Полијте го шербетот врз оладените тулумби и послужете ги.
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Колачиња зелени елки
Кростата од бадеми со мармалад
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Колач со рогач
Благи кифлички со вино
Тробоен куглов
Ролнички со соја, праз и печурки
Кекси со лешници
Сос од грав и лук
Највкусни крофни
Штрудлички со јаболко (посно)
Посен колач со јаболки и рум
Обланди со бисквити и чоколадо
Чоколадни урми
Нескафе бомбици
Ролат со урми
Овесни колачиња со цимет и мед
Солени крофни
‘Ржан леб со семки од тиква
Колач со јаболки и бадеми
Крем бомбици
Куглоф со три фила
Овошен колач
Бајадера од урми и кикирики
Колач со млеко од соја
Брз колач со јаболко
Сочен чоколаден колач

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: