Рецепти
Турска супа со црвена леќа и зеленчук Ана Ѓорова

Популарен турски оброк ( mercimek çorbası ) особено во постудените денови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кромид(1 главица )

Морков(1 )

Компир(1 )

Црвена леќа(3/4 Чаша)

Кумин(1 Кафена лажица)

Сол(по вкус )

Бибер(по вкус )

Вода(1 и пол литар )

Маргарин(или путер 2 лажици )

Брашно(1 Супена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Морковот, кромидот и компирот излупете ги и исечкајте ги крупно.
  2. Ставете ги во големо тенџере, додајте ја црвената леќа, мелениот кумин, сол и бибер по вкус, па додајте 1 и пол литар вода.
  3. Ставете го тенџерето на рингла на силен оган, а откако ќе зоврие водата, намалете ја температурата на тивко и покријте со капак.
  4. Варете ги зеленчуците додека омекнат.
  5. Потоа тргнете го тенџерето од оган и содржината испасирајте ја со рачен блендер да добиете смеса како пире.
  6. Во мала тава растопете го путерот или маргаринот, па додајте го брашното и мешајте неколку секунди, само внимавајте да не потемне брашното и додајте го во супата.
  7. Добро измешајте и оставете ја супата да се довари на тивко уште 15 минути. Зачинете уште по вкус. Ако супата е многу густа, додајте уште вода по потреба.
  8. Сервирајте ја супата топла со крцкав леб и со лимон.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: