Рецепти
Турски кадаиф со топен кашкавал Ана Ѓорова

Турски традиционален слатко-солен десерт што се нарекува ”Kanafeh”, a е составен од кадаиф со топен кашкавал во средината и шербет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кадаиф(225 Грама)

Путер(115 Грама)

Кашкавал(350 Грама)

Кајмак(2-3 Супени лажици)

Шеќер(225 Грама)

Вода(120 Милилитри)

Лимон(1/2 )

Ф‘стаци(1-2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Во тенџере ставете вода и шеќер и подгответе шербет. Мешајте додека не се растопи шеќерот, а потоа додајте сок од 1/2 лимон, намалете го оганот на минимум и гответе 10-тина минути. Оставете го настрана да се олади.
  2. Истопете го путерот и добро намастете голема тава за печење. Останатиот дел од стопениот путер полијте го врз кадаифот. Добро натопете го, ако е потребно стопете дополнително путер, а потоа поделете го на два дела.
  3. Едниот дел од кадаифот ставете го во тавата за печење и притиснете добро со дланките.
  4. Кашкавалот ситно исечкајте го и нанесете го врз кадаифот, а потоа покријте со другата половина од кадаифот и повторно притиснете со дланките.
  5. Печете во загреана рерна околу 35-40 минути додека содржината во тавата не добие убава златна боја.
  6. Извадете од рерна, исечете на делови и прелијте го десертот со ладен шербет. Декорирајте со сечкани ф’стаци и веднаш сервирајте додека кашкавалот е растопен.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: